Senaste fynden

Vädret

Väder Aneby

Ring Nytt 2021

 

April

Ringmärkningen denna månad har helt bedrivits vid Ralångens fågelstation, jag har varit ute vid 9 tillfällen och ringmärkt 174 fåglar. Bästa dagen blev den 17:e april med 31 ringmärkta fåglar. Två arter har dominerat i fångsten, det är rödhake 51 och bofink 40. Den största rariteten blev den vinterhämpling som jag ringmärkte den 21 april, det var en ny ringmärkningsart för klubben. Vädret denna månad har dominerats av kalla nordliga vindar, därför har dagsummorna blivit låga vid flera tillfällen. Man har ju blivit bortskämd med att fånga en del sångare under april månad, men i år gick det dåligt. Eller vad sägs om gransångare 6, lövsångare 3 och svarthätta 0. Hitintills i år så har jag ringmärkt 184 fåglar.

 

Återfynd

Ifrån Ringmärkningscentralen har det bara kommit ett återfynd, det var en järnsparv som ringmärktes vid Ralången fstn. den 28 sep. 2020 och återfanns död utanför Hannover, Tyskland den 25 mars 2021, Det blir 209 dagar och ett avstånd av 672 km.

 

Mars

Ringmärkningen under mars månad blev inte så som jag hade tänkt mig, en normal vår brukar jag ha mycket med siskor och finkar framme vid min fågelmatning, så var det inte alls denna våren. Därför blev månadssumman mycket mager, men det får jag försöka att rätta till under april månad. Två besök vid Stalpet blev lyckade med både strömstare och forsärla i nätet.

 

Återfynd

Ifrån ringmärkningscentralen har det kommit tre återfynd. En rörsångare ringmärkt vid Ralången den 4 sept. 2020 återfångades efter 9 dagar vid Landsjön, Jönköping. En flyttväg på 3 mil rakt väster ut, detta har hänt vid några tillfällen tidigare. Den stora frågan denna vinter har varit vart grönsiskorna har tagit vägen, kanske är det så att de under hösten sträckte ned mor sydost. Under februari månad har nämligen två grönsiskor återfångats i dom trakterna. Den äldsta var ringmärkt i oktober 2017 vid Ralången, och kontrollerades av ringmärkare den 23 feb. i år vid Praha i Tjeckien den andra blev ringmärkt vid Ralången i sept. 2020 och kontrollerades vid Trencin i Slovakien den 21 feb. i år. Intressant med två återfynd så långt bort, alltså 87 mil resp. 104 mil