Senaste fynden

Vädret

Väder Aneby

Ring Nytt 2021

Juni

Ringmärkningen denna månad har nästan helt dominerats av pullmärkning, det var bara ett besök vid Stalpet då jag använde nät. Besöket blev mycket lyckat eftersom tanken var att ringmärka några nyutflugna forsärlor, det blev en forsärla, men även en kungsfiskare. Det har gått bra i småfågelholkarna, nästan inga döda ungar, och stora kullar har det varit. Ett bra år hade talgoxen med 111 ringmärkta, medelår för blåmesen på 62 ringmärkta, och kul med en häckning av svartmes med 7 ungar. Den svartvita flugsnappare landade på 202 ringmärkta vilket är bra, sedan verkar det ha varit gott om sork, då tornfalk hade hela 6 ungar. Totalt i juni ringmärktes 391 fåglar, därmed är jag nu uppe i totalt 815 fåglar vilket är bra.

 

Återfynd

Bara ett återfynd har kommit ifrån Ringmärkningscentralen, det gäller en lövsångare som ringmärktes vid Ralången i september 2019, den hade i juni 2021 flugit in i en fönsterruta i Frinnaryd som ligger 8 km norr om fågelstationen, den blev 1 år och 293 dagar gammal.

 

Maj

Under maj månad blev det 9 märkdagar vid Ralångens fågelstation, och jag ringmärkte 194 fåglar. Bästa dagen blev den 11:e med 40 ringmärkta, fångsten dominerades av lövsångare 16.

Vädret under maj har varit mycket kallt med många dagar av nordliga vindar, därför har fångsten varit dålig och hos vissa fågelarter har inte alla individer kommit ännu när jag stängde stationen den 31 maj. De mest udda i fångsten blev mindre hackspett 2 och kärrsångare 1. En första runda i mina 100 småfågelholkar gav 76 häckande par, vilket är mycket bra. I dom 11 starholkarna var det bara 4 par i år, det är ju betydligt mindre än jag brukar ha. Pullmärkningen har bestått av stare 21, nötväcka 9, entita 5 och talgoxe 4. Totalt i maj månad ringmärktes 233 fåglar och hitintills i år har jag nu ringmärkt 417 fåglar.

 

April

Ringmärkningen denna månad har helt bedrivits vid Ralångens fågelstation, jag har varit ute vid 9 tillfällen och ringmärkt 174 fåglar. Bästa dagen blev den 17:e april med 31 ringmärkta fåglar. Två arter har dominerat i fångsten, det är rödhake 51 och bofink 40. Den största rariteten blev den vinterhämpling som jag ringmärkte den 21 april, det var en ny ringmärkningsart för klubben. Vädret denna månad har dominerats av kalla nordliga vindar, därför har dagsummorna blivit låga vid flera tillfällen. Man har ju blivit bortskämd med att fånga en del sångare under april månad, men i år gick det dåligt. Eller vad sägs om gransångare 6, lövsångare 3 och svarthätta 0. Hitintills i år så har jag ringmärkt 184 fåglar.

 

Återfynd

Ifrån Ringmärkningscentralen har det bara kommit ett återfynd, det var en järnsparv som ringmärktes vid Ralången fstn. den 28 sep. 2020 och återfanns död utanför Hannover, Tyskland den 25 mars 2021, Det blir 209 dagar och ett avstånd av 672 km.

 

Mars

Ringmärkningen under mars månad blev inte så som jag hade tänkt mig, en normal vår brukar jag ha mycket med siskor och finkar framme vid min fågelmatning, så var det inte alls denna våren. Därför blev månadssumman mycket mager, men det får jag försöka att rätta till under april månad. Två besök vid Stalpet blev lyckade med både strömstare och forsärla i nätet.

 

Återfynd

Ifrån ringmärkningscentralen har det kommit tre återfynd. En rörsångare ringmärkt vid Ralången den 4 sept. 2020 återfångades efter 9 dagar vid Landsjön, Jönköping. En flyttväg på 3 mil rakt väster ut, detta har hänt vid några tillfällen tidigare. Den stora frågan denna vinter har varit vart grönsiskorna har tagit vägen, kanske är det så att de under hösten sträckte ned mor sydost. Under februari månad har nämligen två grönsiskor återfångats i dom trakterna. Den äldsta var ringmärkt i oktober 2017 vid Ralången, och kontrollerades av ringmärkare den 23 feb. i år vid Praha i Tjeckien den andra blev ringmärkt vid Ralången i sept. 2020 och kontrollerades vid Trencin i Slovakien den 21 feb. i år. Intressant med två återfynd så långt bort, alltså 87 mil resp. 104 mil