Senaste fynden

Vädret

Väder Aneby

Klubblokalen

Ring Nytt 2024

September

September blev en ganska varm och torr månad, detta gjorde att jag nu kunde sätta ut två nät i vassgatan  (jag brukar ha tre nät). Antal märkdagar blev 11 vilket är normalt så som det har sett ut de senaste åren. Antalet dagar kunde varit högre, men eftersom jag var iväg och jobbade som ringmärkare på Nidingens fågelstation under tiden 14-21 sept. så blev det ingen ringmärkning på hemmaplan. Bästa dagen blev den 24:e med 93 ex., dominerade gjorde järnsparv 34 och talgoxe 15. Dom tre största arterna under september blev järnsparv 86, svarthätta 63 och kungsfågel 40. Till dom mindre vanliga arterna i näten hör kärrsångare 1 och gransångare 37, för gransångare är antalet fåglar mycket högt, vårt rekord är 38 ex ifrån hösten 2021 och vi har nu redan 45 ex och ändå är oktober månad kvar. Jag hörde någon nämna att ökningen av gransångare i Sverige skulle vara orsaken till att lövsångaren minskar, vi får väl se om det stämmer genom att fortsätta ringmärka i den omfattningen som vi gör nu. Under september fick jag en ny märkart, en mycket efterlängtad, det var den 26:e som jag fångade en brandkronad kungsfågel, och inte nog med det utan tre dagar senare ringmärkte vi ytterligare en BK. Totalt i september ringmärktes 493 fåglar och hitintills i år är det nu 1704.

Augusti

Även under augusti fortsatte problemen med det ovanligt höga vattenståndet i Ralången, även om nu vattnet har börjat att sjunka undan, så går det väldigt långsamt. Den 14:e kunde jag äntligen börja använda näthissen som står i strandkanten av sjön, och den 28:e satte jag upp ett vassnät, jag brukar använda tre vassnät. Detta har ju självklart påverkat fångsten av småfåglar, och dagssummorna har blivit väldigt låga. Jag ringmärkte 13 dagar, och bästa dagen blev den 17:e med 52 fåglar, dominerade gjorde svarthättan med 19 ex. Totalt under augusti ringmärktes 445 fåglar, vilket kan jämföras med 2023 757 fåglar, 2022 848 fåglar och 2021 899 fåglar. Fångsten under augusti har dominerats av svarthätta 147, lövsångare 86 och trädgårdssångare 48, mer ovanliga fåglar i näten har varit mindre hackspett 1, näktergal 1 och kärrsångare 2. Totalt har jag hitintills i år ringmärkt 1 195 fåglar.

 

Juli

Årets start av höstsäsongen vid Ralångens fågelstation blev den sämsta på många år. Efter att jag hade fått hjälp av några klubbmedlemmar att renovera spänger och plattform efter skadorna som isen orsakade under våren så hade jag stora förhoppningar av ringmärkningen i juli vid fågelstationen. Men när jag startade den 16 juli så hade vattnet stigit så mycket så allt det arbete som vi gjorde låg nu under vatten. Inga vassnät samt den stora hissen i sjökanten kunde inte användas, och detta pågick under hela juli månad. Med 33 % mindre med nät så blev också resultatet mycket sämre, med låga dagssummor.  Så totalt var jag ute 6 dagar och ringmärkte 172 fåglar, bästa dagen blev den 16 juli med 43 fåglar. Under juli har fångsten dominerats av lövsångare 88, svarthätta 23 och rödhake 20 mer udda arter har varit gransångare 1 och steglits 2. För att ni skall se skillnaden när man kan använda alla näten så såg juli 2021 ut såhär: 655 fåglar dominerade av lövsångare 353 och svarthätta 59. År 2022 354 fåglar mest var det lövsångare 179 och rörsångare 26 och så 2023 var det 364 fåglar med lövsångare 173 och svarthätta 42. Alltså i år är det bara hälften av allting, så himla tråkigt. Total i år har jag hitintills ringmärkt 750 fåglar.

 

Juni

Juni månad har helt ägnats åt pullmärkning, i de 100 småfågelholkarna fanns det i år 66 par, vilket ligger något över det medeltal som jag har för de senaste 10 åren. Dominerade gjorde som vanligt svartvit flugsnappare med 46 par, vilket är 5 par över medeltalet. Sedan kom talgoxen med 8 par, vilket är ett katastrofalt dåligt resultat, eftersom medeltalet ligger på 17 par. Därefter kommer blåmesen med 9 par, vilket är lika med medeltalet för de senaste 10 åren. I 10 starholkar hade jag 5 par vilket är en normal siffra. Under juni kunde vi avsluta ringmärkningen i kattuggleholkarna då vi märkte ytterligare en kull med 4 ungar. Två utflykter under natten för att fånga nattskärror misslyckades. Totalt ringmärktes 282 fåglar under juni månad, och hitintills har jag nu ringmärkt 578 fåglar i år.

 

Maj

Nu kunde jag äntligen starta upp ringmärkningen vid Ralångens fågelstation, under tiden 2-26 maj var jag ute vid 7 tillfällen. Dagssummorna var genomgående låga och totalt ringmärktes 75 fåglar dessa dagar. Fångsten bestod av de vanliga arterna som man fångar i detta område, och en del kontroller gjordes på egna märkningar ifrån tidigare år. En privat person har startat upp ett holkprojekt med kattuggleholkar, här har jag haft förmånen att få ringmärka de ugglor som finns i holkarna. Detta har hitintills resulterat i 12 ungar och en vuxen kattuggla. I mina egna småfågelholkar har jag pullmärkt 11 svartmes, 5 nötväcka och 22 stare. En nattrunda med nät resulterade i att vi ringmärkte 1 kornknarr och 1 näktergal. Totalt ringmärktes 143 fåglar i maj, och hitintills har jag då ringmärkt 296 fåglar i år.

 

April

I över 40 år har jag ringmärkt fåglar vid Ralångens fågelstation, och det har förekommit översvämningar både vår och höst, men aldrig så som det har varit nu. Det började redan i slutet av oktober förra året, sedan har hela märkområdet stått under vatten fram till nu i slutet av april. En normal vår hade jag startat upp märkningen i mitten av april, men i år gick det inte att genomföra. Så den lilla ringmärkning som jag har genomfört är att jag har haft uppe ett nät vid min fågelmatning i trädgården. Dominerade arter har varit domherre 25, stenknäck 22 och talgoxe 21 mer udda arter som inte är så vanliga vid min matning har varit steglits 5, järnsparv 5 och taltrast 1. Totalt blev det 125 fåglar ringmärkta i april och hitintills i år har jag ringmärkt 153 fåglar

 

Mars

Efter nyår har det varit dåligt med fåglar framme vid min matning, snö och kyla är också en orsak till att jag inte har kommit igång med min ringmärkning. Men så den 22 mars var jag nere vid Stalpet och fångade min första fågel, det blev en forsärla. Resten av månaden har det blivit ringmärkning vid mitt fågelmatbord, totalt blev det 28 fåglar av 13 arter. Dominerade gjorde grönsiska 6, talgoxe 4 och blåmes 3, några udda arter vid min matning var tofsmes och kungsfågel. Det har nu börjat droppa in en del guidningar vid Ralångens fstn. men eftersom vissa delar av märkområdet fortfarande står under vatten efter vinterns översvämning så är det lite svårt att veta när jag kan starta upp vårens ringmärkningen där.